Aktywizacja bezrobotnych jako obszar działalności Urzędu Pracy - Wal Robert (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena polityki państwa w dziedzinie zwalczania bezrobocia, ze szczególnym uwzględnieniem zadań powiatowego urzędu pracy. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. W części teoretycznej przedstawiono problem bezrobocia w ujęciu ekonomicznym oraz podstawy prawno-organizacyjne interwencji państwa w przeciwdziałanie bezrobociu, z uwagą na rolę i miejsce powiatowych urzędów pracy w tej dziedzinie. W części empirycznej dokonano analizy i oceny działalności powiatowego urzędu pracy w Gorlicach w celu aktywizacji bezrobotnych w latach 2002 do 2005, w szczególności koncentrując się na ostatnim z badanych lat.
Support for active searching jobs as an area of activity of Labour Office
Keywords: bezrobocie; problemy społeczne; polityka państwa w walce z bezrobociem; Powiatowe Urzędy Pracy; źródło Publicznych Służb Zatrudnienia (PSZ); aktywne programy rynku pracy; źródła finansowania pomocy udzielanej przez UP