Analiza funkcji wynagrodzenia na przykładzie nauczycieli szkół średnich gminy Łącko oraz gminy Podegrodzie - Klimek, Agnieszka (My University, 2012)
Praca prezentuje analizę funkcji wynagrodzenia na przykładzie nauczycieli szkół średnich. Badania przeprowadzono na terenie gminy Łącko oraz gminy Podegrodzie. Do analizy badanych placówek wykorzystano następujące techniki: jakościową – analizę dokumentów oraz ilościową - ankietę. Priorytetowym celem pracy było zbadanie, która z funkcji wynagrodzeń ma największe znaczenie dla pracownika oraz porównanie ich na tle dwóch badanych placówek. Z uzyskanych wyników badań pomiędzy dwoma placówkami nie widać rażących różnic co do udzielonych odpowiedzi. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych stwierdzono, że najważniejszą funkcją dla nauczycieli w dwóch badanych szkołach jest funkcja dochodowa. Z badań wynika, iż zamierzony cel badawczy został osiągnięty. Analiza funkcji wynagrodzenia z zastosowaniem technik badawczych: analizy dokumentów oraz ankiety.

The work presents analysis of the salary function based on the example of the high school teachers. Research was conducted in the area of Łącko and Podegrodzie. To analyse the places following techniques were used: a quality technique- by analysing the documents and a quantity technique- a survey. The main purpose of the work was to find out which of the salary functions is of the greatest importance to an employee and also comparison of the two schools which were researched. Looking at the results of the research conducted in two schools it can be clearly noticed that there is no much difference in the answers given. On the basis of the survey it was assumed that the most important function for the teachers in both schools is an income function. The effects of the research show that its purpose has been reached. Analysis of the salary function with the use of research techniques: analysis of the documents and a survey
Analysis of the salary function based on the example of the high school teachers of the Łącko and Podegrodzie regions
Keywords: wynagrodzenia; nauczyciel; strategia wynagrodzeń; motywowanie płacowe