Narzędzia informatyczne wspomagające import towarów z Chin na przykładzie małego przedsiębiorstwa - Koziara, Anna (My University, 2012)
W niniejszej pracy podjęto próbę wykazania, iż narzędzia informatyczne wspomagają proces importu towarów z Chin, a także proces samego podejmowania decyzji. Niewątpliwie import z Chin związany jest z ryzykiem, dlatego w pracy zostały przedstawione wybrane jego rodzaje, a także przybliżone zostały sposoby jego ograniczania. Kolejno wskazano wykorzystanie Internetu i aplikacji do modelu podejmowania decyzji, a następnie ich praktyczne wykorzystanie w sytuacji zaistniałego problemu decyzyjnego. Sposób wykorzystania narzędzi informatycznych w imporcie zaprezentowano poprzez symulację zakupu dla trzech wariantów decyzyjnych. Analiza wyników została opracowana na podstawie wyników kalkulacji oraz zastosowanego drzewa decyzyjnego w arkuszu kalkulacyjnym MS Excel. Wykazała ona, że zastosowanie narzędzi informatycznych może wspomagać import i jednocześnie zapobiegać podejmowaniu „lekkomyślnych” decyzji.

The aim of the present study was to show that IT tools support import of goods from China and also they support decision-making process. Undoubtedly import from China is connected with risk, therefore in this study selected kinds of risk were presented altogether with methods of its reduction. Consecutively, the Internet and applications were described as tools used in decision-making model and then their practical usage was shown applied to a real decision problem. The way of using the IT tools in import was presented by simulation of purchasing problem for three decision options. The analysis of results was based on the calculation and on the decision tree, using spreadsheet MS Excel. The analysis showed that using the IT tools may support import and prevent from making “inconsiderate” decisions.
IT tools supporting import of goods from China on the example of a small company
Keywords: import; Chiny; ryzyko; decyzja; narzędzia informatyczne; symulacja; risk; decision; IT tools; simulation