Problematyka wyboru opodatkowania w małych firmach - Augustyn, Renata (My University, 2009)
Praca niniejsza stanowi rozważania na temat wyboru form opodatkowania w małych firmach. Celem pracy jest przedstawienie i analiza poszczególnych form opodatkowania z działalności gospodarczej dla osób fizycznych, możliwych do wyboru w naszym kraju oraz wskazanie jaka forma opodatkowania jest najbardziej korzystna dla małego przedsiębiorcy i co kształtuje ten wybór. Cel ten został zrealizowany poprzez: 1. Analizę uwarunkowań funkcjonowania małych i średnich firm przeprowadzona na podstawie literatury przedmiotu. 2. Przeprowadzenie symulacji podatkowej na przykładzie wybranej firmy. Praca obejmująca: rozważania teoretyczne oraz prezentację wyników badań empirycznych składa się z trzech rozdziałów. Rozdział I charakteryzuje pojęcie działalności gospodarczej, szczegółowo opisuje formy prawne w jakich można prowadzić działalność gospodarczą w Polsce oraz ich wady i zalety. W tym rozdziale omówione zostały również wszystkie czynności niezbędne do uruchomienia działalności gospodarczej, a także pojęcie i rola małego przedsiębiorcy w gospodarce narodowej. Rozdział II traktuje o ewolucji polskiego systemu podatkowego. W szczególności omówiono w nim zmiany prawne jakie nastąpiły w systemie podatkowym w ostatnim dwudziestoleciu. W rozdziale tym zawarta jest również charakterystyka poszczególnych form opodatkowania dla małych przedsiębiorców oraz warunki jakie musi spełniać firma wybierając konkretną formę jej opodatkowania. Rozdział III jest rozdziałem empirycznym, zawiera ogólną charakterystykę wybranej firmy, która jest przykładem małego przedsiębiorcy. W rozdziale tym przeprowadzono krótką analizę ekonomiczną tej firmy oraz symulację podatkową , której celem jest wskazanie na wybranym przykładzie jaka forma opodatkowania jest najkorzystniejsza dla małego przedsiębiorcy i jakie warunki kształtują ten wybór. Zakończenie jest podsumowaniem przeprowadzonych rozważań i badań na temat znaczenia wyboru formy opodatkowania i wskazanie najlepszego wariantu dla przykładowo wybranej firmy.
THE ISSUE OF CHOOSING TAXATION IN SMALL COMPANIES
Keywords: opodatkowanie; działalność gospodarcza; małe i średnie firmy; podatki; polski system podatkowy