Wpływ zarządzania zasobami ludzkimi na wynik finansowy na przykładzie Krynickiej Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej w Krynicy-Zdroju - Tumidalska, Marta (My University, 2010)
Tematem pracy jest określenie, czy zarządzanie zasobami ludzkimi ma wpływ na wynik finansowy. Badania przeprowadzono w Krynickiej Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej, która ma swoją siedzibę w Krynicy-Zdroju. Spółdzielnia ta liczy się z zamiarem przekazania pracowników wykonujących prace fizyczne do innej firmy. Powodem tego są wciąż rosnące koszty ich utrzymania, które spółdzielnia chce na miarę swoich możliwości minimalizować. W pierwszym rozdziale przedstawiono charakterystykę głównych pojęć dotyczących zarządzania zasobami ludzkimi. Jak przebiega proces ZZL, a także czym różni się zarządzanie personelem od zarządzania zasobami ludzkimi. Opisane zostały również modele, cele i obszary zadaniowe zarządzania zasobami ludzkimi. Drugi rozdział opisuje wydatki, jakie ponoszą spółdzielnie mieszkaniowe w związku z utrzymaniem nieruchomości oraz wpływy, które spółdzielnie uzyskują ze swojej działalności. Opisane zostały również przychody i koszty jakie spółdzielnie mogą ponosić z innej działalności niż gospodarka zasobami mieszkaniowymi. W trzecim rozdziale został opisany szczegółowo wynik finansowy spółdzielni mieszkaniowych, co się na niego składa i na jakich zasadach jest on opodatkowany podatkiem dochodowym od osób prawnych. Natomiast czwarty rozdział został poświęcony badaniu przeprowadzonemu w Krynickiej Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej. Analizie poddany został wynik finansowy w/w spółdzielni, a następnie zostało określone czy zarządzanie zasobami ludzkimi ma na niego wpływ i w jakim stopniu.
The impact of human resource managment on financjal result - Krynica's Housing Cooperative as an example
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; wynik finansowy; zarządzanie personelem; gospodarka zasobami mieszkaniowymi; wynik finansowy; spółdzielnia; Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko - Własnościowa w Krynicy