Rynek pracy, zatrudnienie, wielkość bezrobocia i działania zmierzające do jego poprawy w powiecie nowosądeckim. - Kurnyta, Aneta (My University, 2009)
Celem pracy jest przybliżenie problemu bezrobocia poprzez analizę tego zjawiska oraz przedstawienie sposobów przeciwdziałania i łagodzenia jego skutków przez Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Sączu oraz ocenę tych działań. Treść zaprezentowanych w pracy zagadnień została podzielona na sześć rozdziałów. Pierwszy rozdział poświęcony jest części teoretycznej, omawia mechanizmy funkcjonowania rynku pracy, rodzaje bezrobocia, jego przyczyny oraz skutki jakie niesie ze sobą występowanie tego zjawiska. Drugi rozdział przedstawia charakterystykę instytucji zajmujących się rynkiem pracy, do których zliczamy Powiatowy Urząd Pracy, Wojewódzki Urząd Pracy i Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Trzeci rozdział poświęcony jest części praktycznej, zawiera charakterystykę powiatu nowosądeckiego. Kolejny rozdział obejmuje informacje dotyczące wielkości zatrudnienia w poszczególnych branżach gospodarczych, między innymi w oświacie, kulturze, gospodarce oraz w turystyce i usługach. Piąty rozdział w sposób szczegółowy obrazuje jak kształtuje się wielkość bezrobocia w powiecie nowosądeckim. W rozdziale tym scharakteryzowano poziom i dynamikę bezrobocia w powiecie nowosądeckim według różnych kryteriów tj. wieku, poziomu wykształcenia, i stażu pracy. Rozdział szósty przedstawia działania i dokonania Powiatowego Urzędu Pracy, których celem jest poprawa sytuacji na rynku pracy. Do takich działań należą poradnictwo zawodowe, pośrednictwo pracy, szkolenia i staże, prace interwencyjne, roboty publiczne oraz dotacje.
Labour market, employment, unemployment rate and actions aiming to improve it in Nowosądecki District.
Keywords: bezrobocie; urzędy pracy; przeciwdziałanie bezrobociu; powiat