Stres pracowniczy - przejawy i metody przeciwdziałania na przykładzie firmy X w Nowym Sączu - Łukasik, Anna (My University, 2013)
Problematyka poruszana w niniejszej pracy wynika z moich zainteresowań oraz chęci pogłębienia wiedzy na temat stresu organizacyjnego w środowisku pracy. Uzupełnieniem trzech rozdziałów teoretycznych były badania empiryczne zawarte w rozdziale czwartym. Dotyczyły one systematyzacji sytuacji stresogennych na podstawie opinii respondentów oraz rozpoznania sposobów radzenia sobie ze stresem przez pracowników firmy X. W metodologii badań sformułowałam problem i cele badawcze oraz sprecyzowałam hipotezy. Jako metodę badań zastosowałam ankietę, narzędziem badań był kwestionariusz ankietowy. Badania były przeprowadzone w firmie nowosądeckiej w drugiej połowie marca 2013 roku. Po weryfikacji hipotez ustaliłam, że pracownicy potrafią rozpoznać u siebie symptomy stresu organizacyjnego, lecz już nie wszyscy radzą sobie z zastosowaniem odpowiednich metod niwelujących jego następstwa. Z badań wynika, iż niemal wszyscy pracownicy zdają sobie sprawę, jak wiele występuje konsekwencji psychosomatycznych związanych z doświadczaniem stresu niekorzystnego, zwanego dystresem.

The range of subject matter in my thesis is interesting and getting to know how to be under organizational stress in the work. The conclusion of the three chapter was empirical research, which is included in the fourth chapter. The research involved stress – causing situations, which were based on opinion pool and getting to know ways how to manage with stress by workers in company X. In the methodology research, I wrote questionnaire and main aims research and specified hypothesis. As a method of the research I used questionnaire. The research was carried out in New Sacz company in March, 2013. After a detailed analysis of the hypothesis, I established that employees know how to identify symptoms of the organizational stress but some of them do not know how to reduce stress. The conclusion of the research is that the everyone knows psychosomatical consequence being under stress called distress.
Worker's stress - symptoms and methods of counteraction which are based on company X in New Sacz
Keywords: stres; stres organizacyjny; eustres; dystres; środowisko pracy; metody radzenia sobie ze stresem; ankieta; stress; organizational stress; distress; environment work; methods of coping with stress; questionnaire