Motywacja pracownika jako zagadnienie zarządzania zasobami ludzkimi - Groń, Mariusz (My University, 2012)
Celem pracy jest analiza czynników wpływających na motywację do pracy pracowników oraz określenie czynników motywujących pracowników do pracy. Ponadto założono zbadanie współcześnie wykorzystywanych sposobów motywowania pracowników przez przedsiębiorstwa. Praca składa się z trzech rozdziałów, obejmujących zarówno część teoretyczną jak i badawczą. Praca powstała na podstawie dostępnej literatury z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi oraz badań przeprowadzonych w przedsiębiorstwie produkcyjno – handlowym NAKO i przedsiębiorstwie zajmującym się handlem nieruchomościami - firma Wigor. Na potrzeby pracy zastosowano ankietę jako narzędzie badawcze. Według zaprezentowanych wyników można stwierdzić, że firmy NAKO i Wigor, oddziałują motywująco na pracowników. Można zauważyć, że czynnik finansowy odgrywa w badanych firmach decydującą rolę w kształtowaniu postaw pracowników. Jednak zadowolenie respondentów nie jest wynikiem w pełni wystarczającym, aby stwierdzić, że system płac jest odpowiedni.
Employee motivation as an issue of human resources management
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja do pracy; motywacje płacowe; motywowanie pracowników