Bankowość internetowa na przykładzie studentów Wyższej Szkoły Biznesu - National-Louis University w Nowym Sączu - Witecki Bogusław (My University, 2006)
Niniejsza praca dotyczy bankowości internetowej. Jest to zjawisko nowe, liczące zaledwie kilka lat, które w sposób zasadniczy zmieniło i wciąż zmienia i udoskonala model funkcjonowania sektora bankowego wielu krajów, a w konsekwencji wpływa na całą gospodarkę światową. Bankowość internetowa jest zjawiskiem fascynującym, łączącym świat finansów, nowych technologii i nowoczesnych usług. Jest ona bardzo popularna. Obecnie usługi bankowości internetowej są standardem. Ogromny postęp technologii internetowych powoduje zmiany, a zarazem sprzyja udoskonalaniu nowoczesnej bankowości. Proces ten usprawnia funkcjonowanie banków sięgające samej istoty prowadzenia działalności bankowej. Następuje ewolucja, ciągła zmiana w postrzeganiu banków jako specjalnych instytucji w gospodarce. Istnienie banków w ich obecnej postaci budzi wiele wątpliwości, dlatego wiele tych instytucji poszukuje dla siebie nowej roli na rozwijającym się stopniowo globalnym rynku internetowym. Rozwój bankowości internetowej ma ogromny, a zarazem znaczący wpływ na funkcjonowanie sektora bankowego. Zjawisko to zasługuje na dogłębną i wielostronną analizę. Pisząc tę pracę, autor miał dwa zasadnicze cele. Po pierwsze przedstawia zjawisko zastosowania i wykorzystania Internetu w bankowości, zarówno w Polsce jak i na świecie. Po drugie przeprowadził badania na próbie trzystu osób, które ukazały mi jak studenci Wyższej Szkoły Biznesu - National-Louis University w Nowym Sączu postrzegają wykorzystanie Internetu w bankowości.
Internet Banking. The Nowy Sącz School of Business - National-Louis University students case study
Keywords: bankowość internetowa; metody nieparametryczne; testy; bankowość internetowa w opinii studentów