Regionalna Izba Obrachunkowa w kontroli i nadzorze nad gospodarką finansową jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Borzęcin - Ciesielska, Magdalena (My University, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie na przykładzie gminy Borzęcin roli, jaką odgrywa Regionalna Izba Obrachunkowa w nadzorze i kontroli jednostek samorządu terytorialnego. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale I przedstawiono najważniejsze pojęcia związane z samorządem terytorialnym oraz jego ogólną charakterystykę na wszystkich szczeblach i ich zasadach funkcjonowania. Poruszono również zagadnienie nadzoru nad działalnością samorządu terytorialnego. Rozdział II przedstawia podstawową problematykę finansów publicznych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem budżetu państwa. W rozdziale III omówiono rolę Regionalnej Izby Obrachunkowej, jako jednostki nadzorującej i kontrolującej gospodarkę finansową jednostek samorządu terytorialnego. W rozdziale IV dokonano oceny działalności finansowej gminy Borzęcin. Przedstawiono analizę działania RIO z punktu widzenia realizacji funkcji kontrolnej. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu z zakresu działalności jednostek samorządu terytorialnego, funkcjonowania Regionalnych Izb Obrachunkowych oraz finansów publicznych. Analizę gospodarki finansowej gminy Borzęcin przeprowadzono na podstawie materiałów wewnętrznych udostępnionych przez Urząd Gminy Borzęcin. Kontrola finansowa gminy Borzęcin w latach 2008-2011 przeprowadzona przez regionalną izbę obrachunkową, stwierdziła w kilku przypadkach występowanie niewielkich nieprawidłowości, które nie miały wpływu na wykonanie ustawowych zadań należących do gminy. Po zakończeniu kontroli skład orzekający za każdym razem wydawały pozytywną opinię w sprawie opinii o przedłożonym projekcie uchwały budżetowej oraz opinii z wykonania budżetu gminy.
A Regional Accounting Chamber in the control and supervision over financial management of a local government until illustrated with an example of Borzecin commune
Keywords: samorząd terytorialny; finanse publiczne; budżet państwa; kontrola; regionalne izby obrachunkowe; gmina; finanse samorządu terytorialnego; budżet gminy