Podatek od towarów i usług jako źródło dochodów budżetu państwa - Rzemiński, Dawid (My University, 2015)
W pracy podjęto tematykę związaną z podatkiem od towarów i usług jako źródła dochodu budżetu państwa. Została przeprowadzona analiza, która zweryfikowała postawione przeze mnie hipotezy. Wnioski wyciągnięte z analizy pozwoliły wykazać, że po zmianach stawek podatku od towarów i usług w 2011 r. wpływy do budżetu państwa zwiększyły się. Wartość wpływów z podatku od towarów i usług w stosunku do ogólnej wartości analizowanych wpływów w każdym z badanych okresów przekroczyła 40%. Ponadto można zauważyć, że struktura analizowanych wpływów była dość stabilna i pozwala z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć relację poszczególnych wpływów w stosunku do siebie. Uzyskane informacje, pozwoliły na wysnucie wniosku, iż kluczowe z punktu widzenia wielkości wpływów budżetowych stały się wartości stawek podatku od towarów i usług, które mają różne wartości w poszczególnych krajach Europy, a także liczba mieszkańców kraju, którzy odprowadzają podatek do budżetu. Praca udowadnia jak duże znaczenie dla polityki fiskalnej danego państwa mają wpływy z podatku od towarów i usług.

This study consider the value added tax as the source of the state budget income. Also the analysis was conducted, which verified the hypotheses. The results of the study indicated that the state budget income inreased after the rates' changes of the value added tax in 2011. The value of the state budget income exceeded 40% in relation to the total income value in each examined periods. Furthermore, as can be seen that the structure of analyzed income was quite stable and this allowed to predict the connection between them. All the gained information led to a conclusion, that the key became the different rates of the value added tax in each country in Europe as well as the number of inhabitants of the country who paid basic rate tax. Finally, the thesis proved that the value added tax income are very important for the fiscal policy each country.
The value added tax as the source of the state budget income
Keywords: VAT; budżet; budżet państwa; analiza; wpływ budżetowy; budget; state budget; analysis; budget income; podatek od towarów i usług; value added tax