Zarządzanie nieruchomościami jako perspektywiczna sfera działalności gospodarczej w Polsce - Nowak, Tomasz (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie problematyki dotyczącej zarządzania nieruchomościami jako rozwijającej się dynamicznie w ostatnich latach oraz stwarzającej duże możliwości na przyszłość formy działalności gospodarczej w Polsce. Praca opiera się na analizie sytuacji na rynku nieruchomości w Polsce w latach 2005-2009. W opracowaniu wykorzystano dostępną literaturę przedmiotową, obwiązujące przepisy praw, statystyki rynku nieruchomości, a zwłaszcza coroczne raporty dotyczące rynku nieruchomości oraz wyniki własnych obserwacji autora. Merytoryczna część pracy składa się z czterech rozdziałów. W opracowaniu wykorzystano dostępną literaturę przedmiotową, obwiązujące przepisy praw, statystyki rynku nieruchomości, a zwłaszcza coroczne raporty dotyczące rynku nieruchomości oraz wyniki własnych obserwacji autora. Sprawne zarządzanie nieruchomością wspólną wymaga współdziałania wszystkich właścicieli. Różny poziom kultury osobistej, czynniki charakterologiczne, nieumiejętność komunikowania stanowią podstawową przyczynę konfliktów pomiędzy właścicielami, od których oczekujemy współpracy. Często ich powodem bywa brak dobrej woli, chęci “dogadania się”. Te i inne sytuacje ograniczają bądź wręcz uniemożliwiają współdziałanie właścicieli we własnym, dobrze pojętym interesie. Szczególnie, jeżeli ich wiedza, przygotowanie zawodowe nie predestynują ich do zarządzania nieruchomościami.
Property management as a prospective area of business activity in Poland
Keywords: nieruchomości; rynek nieruchomości; dzałalność gospodarcza; zarządzanie nieruchomościami; Polska