Toksyczność spalin paliw silnikowych i główne kierunki ich redukcji - Nędza, Mateusz (My University, 2014)
Głównymi źródłami zanieczyszczeń otaczającego nas środowiska są spaliny paliw silnikowych. Założeniem pracy było zaprezentowanie rodzajów paliw oraz dodatkowo scharakteryzowanie szkodliwości toksyn powstałych z ich przetwarzania, które mają negatywny wpływ zarówno na atmosferę jak i organizm człowieka. Przedstawiono również normy, uregulowania prawne, dotyczące spalin oraz dyrektywy Unii Europejskiej, których przestrzega się na całym jej obszarze. Omówiona została Światowa Karta Paliw. Dalszą część poświęcono analizie składu spalin, przebiegu procesu spalania , skutków ubocznych zachodzących w tych procesach, które mają negatywny wpływ na zanieczyszczenie środowiska oraz na zdrowie człowieka. Przedstawiono sposób ulepszania formuły mieszanek aby pojazdy mogły emitować mniej szkodliwych substancji do środowiska. Praca opisuje także, że w związku ze zwiększającą się emisją toksycznych substancji do atmosfery, konieczne jest zastosowanie węglowodorowych paliw syntetycznych o zapłonie samoczynnym, stosowanie katalizatorów a nawet zmiany konstrukcji silnika. Końcowy fragment pracy poświęcony został alternatywnym źródłom energii, dzięki którym można uniknąć emisji szkodliwych toksyn. Wszystkie powyższe działania mają na celu ochronę ludzkiej populacji oraz środowiska.

The main sources of pollution of the surrounding environment are exhaust of motor fuels. The aim of the study was to demonstrate the types of fuels and further characterize the harmful toxins resulting from their processing, which have a negative impact on both the environment and the human body. It also presents standards, regulations regarding exhaust and European Union directive, which must be observed throughout the area. Discusses the World Wide Fuel Charter. A further part analyzing the composition of the exhaust gas, the combustion process, side effects occurring in these processes, which have a negative impact on air pollution and human health. The paper presents a method for improving the formula blends to cars may emit less harmful substances into the environment. The work also describes that due to the increasing emission of toxic substances into the atmosphere, it is necessary to apply synthetic hydrocarbon fuel ignition, the use of catalysts and even changes in engine design. The final piece of work was devoted to alternative energy sources, allowing you to avoid the emission of harmful toxins. All of these actions are intended to protect the human population and the environment.
Toxicity of fumes motor fuels and main methods of their reducing
Keywords: toksyczność; paliwa; spaliny; redukcja; emisja; silnik; toxicity; fuels; fumes; reduction; emission; engine