Zagrożenia bankowości internetowej z uwzględnieniem słabości użytkownika systemu - Terlecka Katarzyna (My University, 2006)
Bankowość elektroniczna powstała wraz ze zmniejszającą się ilością czasu, jaką ma człowiek dzisiaj. Oszczędność każdej minuty to oszczędność pieniądza, będącego kołem napędowym gospodarek. Wygoda i szybkość, nawet za cenę zmniejszonego bezpieczeństwa szybko stała się standardem. Jednak tuż po upowszechnieniu się tego typu usług, pojawił się duże zagrożenie: wyłudzanie dostępu do tego typu usług. Szybko stało się jasne, że oszczędność czasu, a tym samym pieniędzy, którą oferowała bankowość elektroniczna nie była warta ryzyka pozbywania się całych oszczędności. Banki, aby nie stracić klientów, zaczęły się zabezpieczać coraz to lepiej. Jednak dalej można znaleźć luki w zabezpieczeniach. Głównym celem tej pracy jest analiza zabezpieczeń bankowości internetowej w dobie gigantycznej popularności tego rozwiązania oraz wskazanie człowieka (użytkownika) jako największego zagrożenia dla jej bezpieczeństwa.
Threats of internet banking considering weaknesses of the system’s user
Keywords: bankowość elektroniczna w Polsce; algorytmy szyfrujące; protokoły stosowane do zabezpieczenia transakcji w Internecie; kryptografia; szyfry asymetryczne: RSA i ElGamal; bezpieczne połączenie: SSL; atak Brute Force; ataki z wybranym szyfrogramem (chosen ciphertext attack); metody zabezpieczania