Aktywne i pasywne formy przeciwdziałania bezrobociu na przykładzie PUP w Limanowej w latach 2006 - 2011 - Plata, Ewelina (My University, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie aktywnych i pasywnych form przeciwdziałania bezrobociu na przykładzie PUP w Limanowej w latach 2006-2011. Praca składa się ze wstępu, czterech rozdziałów, zakończenia i bibliografii. W pierwszym i drugim rozdziale została zawarta część merytoryczna dotycząca problemu bezrobocia, jego charakterystyka, rodzaje, przyczyny i skutki oraz mechanizmy jego powstawania. Rozdział trzeci poświęcony jest strukturze bezrobocia osób zarejestrowanych w PUP w Limanowej według określonych kryteriów na przestrzeni lat 2006-2011. Czwarty rozdział poświęcony został aktywnym i pasywnym formom walki z tym negatywnym zjawiskiem. W rozdziale tym przedstawiono metody i koszty przeciwdziałania bezrobociu na terenie badanego powiatu. Praca napisana została w oparciu o fachową literaturę przedmiotu, materiały zamieszczone w różnych publikacjach, z wykorzystaniem najnowszych źródeł wiedzy oraz w oparciu o dane udostępnione przez PUP w Limanowej i GUS.

The objective of this work is both active and passive forms of counteracting unemployment on Example PUP in Limanowa from 2006-2011. The work consists of an introduction, four chapters, conclusion and bibliography. In the first and second chapter has been included on the substantive part of the unemployment problem, its characteristics, types, causes and effects and the mechanisms of their formation. The third chapter is devoted to unemployment registered in labor offices in Limanowa according to certain criteria for the years 2006-2011. The fourth chapter is devoted to the active and passive forms of combat this negative phenomenon. This chapter presents the methods and costs of tackling unemployment in the study county. Work was written based on the professional literature on the subject, the materials presented in various publications, using the latest knowledge and resources based on the data made available by the PLO in Limanowa and CSO.
Active and passive forms of the counteraction for unemployment on the example of the District Employment Office in Limanowa in years 2006 - 2011
Keywords: bezrobocie; bezrobotny; stopa bezrobocia; praca; poradnictwo zawodowe; pośrednictwo; programy; szkolenia; unemployment; unemployed; job; career counselling; placement; programs and training