Fuzja jako strategia rozwoju przedsiębiorstw na przykładzie Kompanii Piwowarskiej S.A. - Rzepka Agnieszka (My University, 2001)
W ostatnich latach właśnie strategie fuzji i przejęć stały się zjawiskiem dość powszechnym, służąc osiąganiu określonych celów strategicznych i finansowych przedsiębiorstw. Oznaczają one łączenie organizacji charakteryzujących się często odmienną kulturą i systemem wartości. Sukcesem integracji dwóch przedsiębiorstw zainteresowanych jest zwykle wiele osób, w tym zwłaszcza menedżerowie i akcjonariusze. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie fuzji i przejęć, jako pewnej opcji rozwoju przedsiębiorstwa. Poruszone zostaną między innymi kwestie związane z motywami fuzji i przejęć oraz rolą, jaką odgrywają one w strategii rozwojowej przedsiębiorstwa. Analiza procesów fuzji dokonana zostanie na przykładzie Kompanii Piwowarskiej S.A.
Keywords: strategie rozwoju przedsiębiorstwa; strategia wzrostu firmy H.I. Ansoffa; model K. Andrewsa; koncepcja rozwoju firmy A.D. Chandlera; strategie konkurencji M. Portera; fuzje; przejęcia; Kompania Piwowarska S.A.; rynek piwa