Wpływ satysfakcji pracowniczej na motywację pracowników - Raźniewska, Małgorzta (My University, 2008)
Głównym celem pracy jest analiza zależności pomiędzy satysfakcją pracowniczą a motywacją do pracy. Praca składa się z czterech rozdziałów, dwa pierwsze rozdziały dotyczą kwestii teoretycznych natomiast rozdział III oraz IV dotyczą metodologicznych zagadnień pracy. Rozdział I dotyczy istoty oraz znaczenia motywacji. Porusza zarówno zagadnienia dotyczące motywacji w psychologii oraz motywacji w zarządzaniu, w tym przede wszystkim motywacji pracowników. W rozdziale omówione zostały elementy systemu wynagrodzenia zarówno finansowego jak i pozafinansowego, a także zagadnienie motywowania pracowników właśnie za pomocą systemu wynagrodzenia. Kolejny rozdział II jest powiązany z satysfakcją zarówno osobistą jak i pracowniczą. Poruszona jest kwestia osiągania równowagi między życiem osobistym oraz zawodowym. Przedstawione są elementy, które wpływają na satysfakcję pracowniczą. Zanalizowane zostało powiązanie motywacji pracowniczej z satysfakcją z pracy, a także wpływ satysfakcji pracowniczej na funkcje ZZL. Rozdział III szczegółowo przedstawia ankietę badającą satysfakcję pracowniczą osób zatrudnionych w Firmie. Rozdział zawiera cele wraz z hipotezami oraz przedstawia główne obszary badawcze ankiety. Scharakteryzowano także Firmę, w której zostało przeprowadzone badanie. IV rozdział to przedstawienie wyników przeprowadzonej ankiety w oparciu o ustalone wcześniej hipotezy. W podsumowaniu znajdują się wnioski, jakie powstały po analizie wyników ankiety badającej satysfakcję pracowniczą. Skonfrontowane zostały informacje teoretyczne z praktycznym stanem w Firmie.
The influence of job satisfaction on employees’ motivation
Keywords: zachowania pracownika; motywacja; systemy motywacyjne; wynagrodzenia; zarządzanie zasobami ludzkimi