Działalność finansowa Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gorlicach - Pic Monika (My University, 2008)
Zamiarem pracy jest zwięzłe przedstawienie zasad jednostki organizacyjnej gminy – opierając się na przykładzie Gminy Gorlice. Praca ma charakter empiryczno – prawny. Składa się z czterech rozdziałów, w których omówiono rolę gminy w tym jej jednostki organizacyjnej we współczesnym systemie administracji, zasady gospodarki finansowej samorządu gminnego w kraju oraz gospodarkę finansową Gminy Gorlice. Gmina jest najmniejszą jednostką podziału terytorialnego. Gmina wykonuje zadanie publiczne w imieniu własnym i na własną odpowiedzialność. Do zadań gminy należą sprawy publiczne o charakterze lokalnym, związane z zaspokajaniem potrzeb danej społeczności. W celu sprawniejszego wykonywania zadań, gmina może tworzyć jednostki pomocnicze (sołectwa) jak również jednostki organizacyjne. Jedną z kilkunastu jednostek organizacyjnych powołanych przez Gminę Gorlice jest Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej – będący głównym przedmiotem rozważań w niniejszej pracy.
The financial activity of communal Center of Social Assistance in Gorlice
Keywords: samorząd terytorialny; finansowanie gmin; budżet gminy; Gminny Ośrodek Oimocy Społecznej w Gorlicach; wydatki GOPS