Kształtowanie się karier politycznych parlamentarzystów sądeckich - Mądry Grzegorz (My University, 2006)
W niniejszej pracy autor pokazuje, jak kształtują się kariery polityków kandydujących z powodzeniem do Sejmu z okręgu nowosądeckiego. Autor bada, jakie ścieżki kariery są najodpowiedniejsze, jakie działania podjęte przez polityka pozwalają mu skutecznie walczyć o miejsce w parlamencie. Poprzez analizę wyników wyborów w Polsce oraz w okręgu nowosądeckim, prześledzenie ścieżek kariery parlamentarzystów, oraz analizę miejsc, z których startowali późniejsi parlamentarzyści, autor pragnie znaleźć i wskazać najskuteczniejszy model kariery politycznej.
Nowy Sącz parliamentarians careers development
Keywords: wybory parlamentarne; parlamentarzyści; okręg nowosądecki; ścieżki kariery; polityka; model kariery politycznej