Budowa aplikacji do wyceny przedsiębiorstw metodą i-DCF - Biesiada, Paweł (My University, 2011)
Aplikacja Interactive Valuation System i-DCF jest narzędziem przeznaczonym do wyceny przedsiębiorstw. Metodologia i-DCF użyta w programie jest specyficzną odmianą metody dochodowej, która wykorzystuje w obliczeniach techniki iteracyjne. Aplikacja generuje dokumenty pro forma, które zawierają prognozowany bilans oraz rachunek zysków i strat przedsiębiorstwa. Program jest zintegrowanym systemem, pozwalającym na określenie wartości kapitałów własnych przedsiębiorstwa na podstawie kalkulacji przyszłych przepływów pieniężnych. Głównym elementem programu jak tzw. silnik metody i-DCF, w którym za pomocą odwołań cyklicznych programu Microsoft Excel (technik iteracyjnych) obliczana jest wartość danej firmy. Wynikiem działania programu jest prezentacja wartości kapitałów własnych przedsiębiorstwa zarówno z podejścia FTF, jak i FTE. Pokazywane są również prognozowane przepływy pieniężne oraz analiza wskaźnikowa. Wszystkie ceny, które wykorzystywane są w modelu są zmienne czyli uwzględniają inflację. Narzędzie Interactive Valuation System i-DCF zostało zbudowane w programie Microsoft Excel 2007 i do poprawnego funkcjonowania potrzebuje tej wersji aplikacji lub nowszej. Wymagana jest również obsługa makr.

Interactive Valuation System i-DCF is an application that valuates companies. i-DCF methodology, used in program, is a specific kind of DCF methodology because it takes advantage of iterations in calculations. Application generates pro forma documents which contain predicted balance sheet and income statement of the firm. Program is also an integrated system which valuate equity of the company by using future cash flows. The main part of the application is i-DCF engine that calculates equity by using iterations. The result of program work is presentation of equity estimated by using FTF approach and FTE approach. Ratio analysis and future cash flows are also showed. All prices are variable, so they include inflation. Interactive Valuation System i-DCF tool has been created in Microsoft Excel 2007 and it needs this version of the application or higher to work correctly. Program also requires enabled macros.
Interactive business valuation model i-DCF
Keywords: wycena przedsiębiorstwa; metoda dochodowa; przepływy pieniężne; i-DCF (iterated DCF); techniki iteracyjne; company valuation; DCF method; cash flows; iterations