Dostosowanie polskiego prawa pracy do wymogów Unii Europejskiej - Kordaszewska Justyna (My University, 2006)
Wraz z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej radykalnej zmianie uległ polski system prawny. Regulacje wspólnotowe mają obecnie pierwszeństwo przed rozwiązaniami wewnętrznymi. Polacy są podmiotami prawa wspólnotowego, a na Polsce ciąży powinność wypełniania zobowiązań wynikających z członkostwa w Unii Europejskiej. Wszystkie te czynniki spowodowały nałożenie na Polskę nowych obowiązków w dziedzinie stanowienia i stosowania prawa. Jedną z dziedzin objętych procesem dostosowawczym było prawo pracy. Obecny kształt tej gałęzi prawa został w decydującym stopniu zdeterminowany koniecznością dostosowania do acquis communautaire. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie konsekwencji wynikających z procesu europeizacji polskiego prawa pracy i jednoczesne bliższe przedstawienia zmian, które w tym prawie zostały wprowadzone w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej.
Adjusting Polish labour law to European Union regulations
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; system prawny; prawo pracy; acquis communautaire; europeizacja polskiego prawa pracy; proces dostosowawczy