Restrukturyzacja Spółki z o.o. Narzędzia i Urządzenia Wiertnicze "Glinik" w Gorlicach - Laszczak Elżbieta (My University, 2005)
Zmiany systemowe, jakie powstały w ostatnim piętnastoleciu w polskiej gospodarce, wywołały liczne konsekwencje finansowe i organizacyjne dla przedsiębiorstw. Przemiany struktury własnościowej w gospodarce, która przekształciła się stopniowo z dominującej własności państwowej na inne formy własności i gospodarkę wolnorynkową, stały się wyzwaniem dla wielu przedsiębiorstw. Przed takimi wyzwaniami stanęła także Spółka z o.o. Narzędzia i Urządzenia Wiertnicze „Glinik”. Rodowód tej spółki wywodzi się z dwóch Wydziałów; Rotacyjnego i Obróbki Cieplej, będących w przeszłości integralną częścią Fabryki Maszyn i Sprzętu Wiertniczego „Glinik” w Gorlicach. Proces prywatyzacji samej fabryki „Glinik” rozpoczął się w 1992r., kiedy to nastąpiło przekształcenie jej w Jednoosobową Spółkę Skarbu Państwa. Tak przekształcona firma, wydzielała stopniowo ze swojego majątku kilka spółek. W 1996r. nastąpiło powołanie Spółki Prawa Handlowego pod nazwą „Narzędzia i Urządzenia Wiertnicze GLINIK” Spółka z o.o. W pracy tej, przeanalizowano procesy restrukturyzacji Spółki z o.o. Narzędzia i Urządzenia Wiertnicze „Glinik” na przestrzeni lat 1997do 2004r. Zbadano realizację celów i zadań, osiągnięte wyniki i ich wpływ na rozwój firmy, w zakresie wykorzystania produktywności majątku, kapitałów oraz organizacji. Postawiono dwie hipotezy badawcze. 1. Powoływanie spółki w procesie prywatyzacji, w pełni zależnej majątkowo- kapitałowej od jednostki macierzystej powoduje, że występują ograniczenia w realizacji istotnych celów tej spółki, związanych z jej szybkim rozwojem. 2. W procesie restrukturyzacji spółki, brak osiągnięcia optymalnej struktury kapitałowej, opartej na możliwości wykorzystywania kapitału obcego, np. kredytu, powoduje uzyskiwanie niższych wyników finansowych przez spółkę, niż byłoby to możliwe przy większym zaangażowaniu tego kapitału.
Keywords: restrukturyzacja przedsiębiorstw; restrukturyzacja finansowa; kondycja ekonomiczna spółki; Narzędzia i Urządzenia Wiertnicze „Glinik” w Gorlicach; metody analizy finansowej