Analiza rozmiarów i struktury kosztów świadczonych usług oraz funkcjonowania Izby Wytrzeźwień w Tarnowie - Kumecki, Wiesław (My University, 2009)
Podjęte w pracy rozważania pokazują jak ważną rolę pełni pomoc osobom uzależnionym i współuzależnionym przy pomocy instytucji wspierających, jakimi są izby wytrzeźwień. Zadaniem w/w placówek jest ukazanie tym osobom istoty problemu, z jakim się borykają oraz możliwości dalszego radzenia sobie z nim. Celem pracy było ukazanie rozwoju i specyfiki funkcjonowania izb wytrzeźwień w Polsce na przykładzie Izby Wytrzeźwień w Tarnowie oraz występujących problemów związanych z gospodarowaniem budynkiem należącym do gminy, utrudniających właściwe i pełne wykonywanie zadań przez jednostkę. Izba Wytrzeźwień w Tarnowie działa w oparciu o ustawę o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi oraz o rozporządzenie, które określa zakres działania jednostki. Poziom świadczonych tam usług jest podobny do jednostek działających w innych miastach Polski. Ze względu na bezpieczeństwo osób tam przebywających standard sal i wyposażenia w odzież zastępczą określają przepisy. Do dokonania oceny badanej jednostki także nie można przyjąć ilości osób dowiezionych gdyż nie zależy to od pracowników zatrudnionych w tym zakładzie. Jedyna wartość, która jest porównywalna to skuteczność prowadzenia windykacji należności za pobyt, gdyż można to porównać z danymi innych tego typu placówek. Wypłacalność kształtuje się w granicach 36% i jest stosunkowo wysoka gdyż w innych izbach wypłacalność kształtuje się od 26% – 30%.
An analysis of the scope and structure of provided services and of operation of the detoxification center in Tarnów
Keywords: gmina; jednostki administracyjne; uzależnienie; alkoholizm; zarządzanie nieruchomościami