Podatek akcyzowy w Polsce po pierwszym maja 2004 r na przykładzie samochodów osobowych. Kontrowersje i niezgodności z prawem Unii Europejskiej - Gabryś Marek (My University, 2006)
W pracy dokonano syntezy wiedzy na temat podatku akcyzowego, kładąc szczególny nacisk na podatek akcyzowy od samochodów osobowych, który wzbudza najwięcej kontrowersji wśród podatników. Przedstawiono podatek od podstaw, czyli jego pochodzenie, strukturę, zakres, podział oraz formy w jakich występuje w Polsce i Unii Europejskiej. Omówiono podatek akcyzowy od strony prawnej, czyli czym jest podatek akcyzowy, jaka jest jego konstrukcja prawna oraz jaki jest sposób jego poboru. Przedstawiono aspekty związane z podatkiem akcyzowym od samochodów osobowych, obowiązujące po 1 maja 2004 r. - sposoby naliczania i rozliczania akcyzy od samochodów osobowych sprzedawanych w kraju przed pierwsza rejestracją oraz opodatkowanie tym podatkiem samochodów osobowych używanych sprowadzonych z krajów Unii Europejskiej opodatkowanych w systemie marży. Przedstawiono perspektywy zmian w podatku akcyzowym od samochodów osobowych sprzedawanych w kraju przed pierwszą rejestracją uwzględniających specyfikę przepisów unijnych i jej dyrektyw. Omówiono również propozycje zastąpienia podatku innego rodzaju opłatami mającymi podtrzymać lub zwiększyć dopływ środków finansowych do budżetu państwa.
Excise tax in Poland after 1st of May 2004 on the example of Motor Cars. Its controversies and inconsistencies with laws of the European Union
Keywords: prawo podatkowe; podatek akcyzowy; branża samochodowa; marża; zwolnienia w podatku akcyzowym; integracja Polski z Unią Europejską