Analiza istoty przywództwa ze szczególnym uwzględnieniem czynników skutecznego przewodzenia na przykładzie dr Krzysztofa Pawłowskiego, Rektora Wyższej Szkoły Biznesu - National-Louis University - Radek Agnieszka (My University, 2006)
W oparciu o przeprowadzone badania autorka pracy wskazuje, jakim czynnikom zawdzięcza swój sukces dr Krzysztof Pawłowski, co tak naprawdę złożyło się na efektywność jego przewodzenia - nie tylko w opinii samego przywódcy, ale również najbliższych współpracowników oraz studentów. W pracy omówiono pojęcie przywództwa, opierając się na różnych koncepcjach i wnioskach zaciągniętych z literatury. Przedstawiono, jak formowały się i ewaluowały różnego rodzaju poglądy na temat przewodzenia na przestrzeni ostatniego stulecia oraz co uznawane jest za główne źródło władzy liderów, a także zwrócono uwagę na cechy i kompetencje skutecznych przywódców. Opisano klasyfikację i podział przywódców według zróżnicowanych kryteriów oraz zaprezentowano różnorodne style przewodzenia, a także różnice i podobieństwa pomiędzy przywództwem a zarządzaniem, z szczególnym akcentem na cechy i zachowania odróżniające przywódcę od menedżera. Zaprezentowano Wyższą Szkołę Biznesu - National-Louis University oraz wyniki badań, jakie przeprowadzono wśród studentów i pracowników WSB-NLU oraz wywiad przeprowadzony z dr Krzysztofem Pawłowskim. Pokazano, jakim przywódcą jest dr Krzysztof Pawłowski, jakie cechy zadecydowały o jego sukcesie oraz jak jego osoba postrzegana jest przez innych.
Analysis of essence of leadership with particular taking into consideration forceful factors of leading on example of dr Krzysztof Pawłowski, Rector of Wyższa Szkoła Biznesu – National–Louis University in Nowy Sącz.
Keywords: przywództwo; zarządzanie; style przewodzenia; Krzysztof Pawłowski; źródła władzy przywódcy