Działalność reklamowa przedsiębiorstw w przestrzeni międzykulturowej - Dziedzina, Ewelina (My University, 2013)
Praca obejmuje problematykę dotyczącą oceny działalności reklamowej przedsiębiorstw w przestrzeni międzykulturowej. W części teoretycznej praca zawiera rozważania na temat przekazów reklamowych w przestrzeni międzykulturowej, a także działań przedsiębiorstw na arenie międzynarodowej. Badaniami objęto przeciętnych odbiorców reklamy w Polsce. Badanie przeprowadzono w lutym 2013 r. i posłużono się metodą ankietową. Badanie potwierdziło, że polscy konsumenci preferują reklamy, w których widoczne jest nawiązanie do kultury kraju, z którego pochodzą, czyli w tym przypadku Polski. Nabywcy lubią takie reklamy, ponieważ czują się wyraźnie wyróżnieni na tle innych krajów, kiedy reklama międzynarodowego produktu jest skierowana właśnie do nich. Oprócz czynników kulturowych, kolory, muzyka oraz sposób prezentacji produktu najbardziej przykuwają uwagę odbiorców. Sam język polski użyty w reklamie międzynarodowego produktu nie jest wystarczającym czynnikiem wzbudzającym zainteresowanie odbiorców. Standardowa reklama międzynarodowego produktu jest bardziej przekonująca dla polskich konsumentów niż reklama z elementami obcej kultury. Reklamy wysokokontekstowe nie są preferowane wśród polskich nabywców i często są źle interpretowane. Polscy konsumenci wolą reklamy, w których jest powiedziane wszystko wprost, czyli niskokontekstowe.

The work includes issues relating to the assessment of advertising companies in the area of intercultural. In the theoretical part theses contains discussion of advertising messages in the area of cross-cultural and business activities in the international arena. The study included an average audience of advertising in Poland. The research took place in February 2013 and by using a questionnaire method. The study confirmed that Polish consumers prefer advertising, which can be seen in reference to the culture of the country of origin, in this case Poland. Buyers like the advertisements because they feel clearly distinguished in comparison with other countries, when advertising is aimed at an international product to them. In addition to cultural factors, the colors, the music and the presentation of the product is most captivating the attention of customers. Polish language used in international commercial product is not a sufficient factor is likely to attract interest to the public. International standard product advertising is more convincing for Polish consumers than advertising with elements of foreign culture. Highly contextual advertisements are not preferred among Polish customers and are often misinterpreted. Polish consumers prefer advertising in which it says everything directly, or low context.
Advertising activities in the area of intercultural business
Keywords: reklama; standaryzacja reklamy; adaptacja reklamy; kultura; otoczenie kulturowe; odbiorcy reklamy; advertising; advertising standardization; advertising adaptation; culture; cultural environment; recipients advertising