Wykorzystanie analizy technicznej w procesie podejmowania decyzji inwestycyjnych na podstawie Spółki KGHM Polska Miedź S.A. - Brzegowy, Szczepan (My University, 2014)
Na przestrzeni ostatnich lat giełdy papierów wartościowych przeżywały rozkwit. Wraz z gwałtownym rozwojem Internetu dostęp do rachunków maklerskich zyskały rzesze potencjalnych inwestorów. Giełda jako miejsce obrotu akcjami zakorzeniło się w naszej świadomości. Jednak zarówno amatorzy, jak i zawodowcy nieustannie szukają sprawdzonego sposobu na osiąganie zysku. Wielu inwestorów uważa, że analiza techniczna jest sposobem na jego osiągnięcie. Celem przeprowadzonych badań było określenie efektywności narzędzi analizy technicznej przy zawieraniu transakcji na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Badania zostały przeprowadzone na przykładzie spółki KGHM Polska Miedź S.A. Najbardziej wymierną metodą było utworzenie portfela inwestycyjnego. Jego początkowa wartość wynosiła 100 000 zł. Sygnały wynikające z analizy technicznej wykresu spółki były traktowane jako zalecenia kupna, bądź sprzedaży akcji. Planowany horyzont inwestycyjny wynosił 3 miesiące. Stosowanie analizy technicznej oraz przestrzeganie początkowych założeń portfela pozwoliło na osiągnięcie stopy zwrotu zdecydowanie przewyższającej np. lokaty bankowe. W trakcie przeprowadzonego badania wartość portfela akcji wzrosła o 15,91%. Przeprowadzone badanie potwierdza, że analiza techniczna jest narzędziem, pozwalającym skutecznie inwestować na giełdzie.

Over the recent years, stock exchanges have boomed. Alongside the rapid development of the Internet, the access to securities accounts have won lots of potential investors. The stock exchange as a place of stock trading has rooted in our awareness. However, both amateurs and professionals are constantly searching for a proven way of making profit. Numerous investors claim that technical analysis is a way to achieve it. The aim of the conducted research was to determine the effectiveness of the technical analysis tools when concluding transactions at Warsaw Stock Exchange. The research was conducted based on the example of KGHM Polska Miedź S.A. The most measurable method was to create an investment portfolio. Its initial value was PLN 100,000. The signals arising from the technical analysis of the company chart were treated as the recommendation for the purchase or sale of shares. The planned investment horizon was 3 months. The use of technical analysis and the observance of the initial assumptions of the portfolio enabled to obtain the return rate which significantly exceeded bank deposits, for example. The conducted research proves that technical analysis is a tool enabling effective investment on the stock exchange.
Using Technical Analysis in Investment Decision-Making Process on the Example of KGHM Miedź Poland SA
Keywords: giełda papierów wartościowych; inwestowanie; analiza techniczna; analiza fundamentalna; instrumenty rynku kapitałowego; stock exchange; investing; technical analysis; fundamental analysis; capital market instruments; KGHM Polska Miedź S.A.