Zawarcie małżeństwa w świetle prawa polskiego - Malczak, Halina (My University, 2013)
Praca ta charakteryzuje przesłanki do zawarcia małżeństwa na gruncie prawa polskiego. Pierwszy rozdział pracy zawiera opis form zawierania małżeństwa, formalności związanych ze ślubem, przeszkody, które nie dopuszczają do zawarcia małżeństwa. Przedstawia również możliwości związane z wyborem przez małżonków nazwisk dla siebie oraz dzieci. Rejestrację małżeństwa przedstawiam w rozdziale drugim, precyzuję jaka jest właściwość miejscowa USC do sporządzenia aktu, jakie dokumenty są potrzebne do sporządzania aktu małżeństwa zawartego przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego lub osobą duchowną. Rozdział ten precyzuje uwarunkowania jakie muszą być spełnione, aby akt małżeństwa sporządzony za granicą mógł być wpisany do polskiej księgi stanu cywilnego. Rozdział trzeci przedstawia formy ustania małżeństwa, oraz skutki jakie pociąga za sobą separacja, unieważnienie małżeństwa, rozwód, śmierć współmałżonka lub uznanie przez sąd zaginionego współmałżonka za zmarłego.
Registration of marriage in Polish law
Keywords: małżeństwo; prawo cywilne