Leasing jako instrument finansowania kapitałami obcymi - Machowska Paulina (My University, 2003)
Jednym z instrumentów pozyskiwania kapitału jest leasing. Jest to jedna z wielu możliwości finansowania i w pewnych sytuacjach może okazać się najkorzystniejszą alternatywą dla przedsiębiorstwa. Leasing umożliwia, bowiem pozyskanie dobór inwestycyjnych w zamian za ustalone czynsze, bez konieczności ich bezpośredniego zakupu i angażowania dużego kapitału. Towarzystwa leasingowe kuszą ofertami, konkurując ze sobą na rynku. Często dostrzegane i uwidaczniane są tylko zalety leasingu, ale ma on również wady. W niniejszej pracy postawiono sobie za cel ukazanie wszelkich uwarunkowań związanych z przygotowaniem oraz realizacją transakcji leasingowych.
Keywords: leasing; finansowanie; kapitał obcy; transakcje leasingowe; kredyty; pożyczki; obligacje; weksle; podatek dochodowy; prawo celne i dewizowe; finansowanie inwestycji