Ormianie w Polsce - Krzyżanowski Łukasz (My University, 2008)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie, w jaki sposób kształtowały się stosunki polsko-ormiańskie, jaki wpływ wywarły one na polską kulturę, i czy sami Ormianie, korzystający z naszej gościnności, w jakiś sposób się zmienili. W pracy przedstawiono historię Ormian, wyjaśniono przyczyny ich emigracji oraz wskazano najważniejsza miejsca, w których się osiedlali. Zwrócono uwagę na elementy łączące ten naród i pozwalające mu przetrwać trudne wieki w różnych zakątkach świata. Zaprezentowano losy Ormian wybierających Polskę, jako swoją drugą ojczyznę lub tylko tymczasowe schronienie skupiając się zwłaszcza na ich licznej obecności w południowo-wschodniej części dawnej Rzeczpospolitej i we Lwowie. Podsumowano aktualną sytuację mniejszości ormiańskiej żyjącej w Polsce i problemów, z którymi musi się zmagać. Przedstawiono działalność organizacji ormiańskich oraz zaprezentowano najciekawsze sylwetki Ormian żyjących w Polsce.
Armenians in Poland
Keywords: Armenia; diaspora ormiańska; kościół katolicki obrządku ormiańskiego; organizacje ormiańskie w III RP; stosunki polsko-ormiańskie