Wartościowanie pracy i projektowanie systemu taryfowego na przykładzie Przedsiębiorstwa Produkcji Kruszywa i Usług Geologicznych "Kruszgeo" S.A. - Chmielowski, Piotr (My University, 2009)
Celem pracy jest omówienie nadrzędnych założeń wpisanych w proces wartościowania pracy służący do projektowania systemu taryfowego na przykładzie Przedsiębiorstwa Produkcji Kruszywa i Usług Geologicznych KRUSZGEO. Rozdział pierwszy jest w całości poświęcony genezie, istocie oraz znaczeniu wartościowania pracy. Wskazuje również na metody, wedle których można dokonać procesu wartościowania. Kolejny rozdział opisuje poszczególne fazy przygotowania przedsiębiorstwa do wartościowania. Polegają one na dostosowaniu metody do specyfiki przedsiębiorstwa, tworzeniu opisów pracy, wycenie punktowej stanowisk oraz na przechodzeniu z wyników wartościowania na płace. Rozdział trzeci zawiera opis próby wykorzystania analitycznego wartościowania pracy do projektowania systemu taryfowego na przykładzie rzeszowskiej firmy KRUSZGEO. Do projektu została wykorzystana metoda analityczno – punktowa UMEWAP-2000. Na jej podstawie dokonano wyceny punktowej reprezentatywnych stanowisk pracy oraz zaprojektowano system taryfowy.
The evaluation of work and designing of a rates system as exemplified by "Kruszgeo" Production and Geological Services Enterprise
Keywords: wartościowanie pracy; stanowisko pracy; wartościowanie stanowisk