Wpływ niejasnych przepisów z tytułu podatku od towarów i usług na dochód budżetu państwa - Poparda Jolanta (My University, 2003)
Celem pracy jest analiza wpływu niejasnych przepisów z tytułu podatku od towarów i usług na dochód budżetu państwa. Przedstawiono charakterystykę i konstrukcję podatku, przedstawiono cel i proces powstania podatku od towarów i usług. Zwrócono uwagę na zwolnienia podmiotowe i przedmiotowe od podatku oraz na powstanie obowiązku podatkowego, podstawy opodatkowania i stawki podatkowe. Dokonano charakterystyki podatku należnego i naliczonego VAT oraz zaprezentowano sankcje i kary za pomyłki w rozliczeniu podatku od towarów i usług. Wskazano niejasne przepisy na podstawie wyroków Naczelnego Sądu Administracyjnego i Sądu Najwyższego, które mają wpływ na dochód budżetu państwa. Poddano szczegółowej analizie wielkości wpływów z tytułu podatku VAT do budżetu państwa na a podstawie danych Ministerstwa Finansów i Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu.
Keywords: podatek od towarów i usług; budżet państwa; zwolnienia od podatku; VAT; pomyłki w rozliczeniu VAT