Sposoby przeciwdziałania procederowi prania brudnych pieniędzy w ING Banku Śląskim S.A. - Zachwieja, Monika (My University, 2013)
Poniższa praca dyplomowa zawiera szereg informacji dotyczących samego procederu, jak i instytucji oraz organizacji, które swą działalność nakierowały na przeciwdziałanie temu negatywnemu procederowi. Rozmiary dokonanych przestępstw oraz różnorodnych technik skłaniają do refleksji nad dwoma głównymi zagadnieniami. Pierwszą z nich jest odpowiedź na pytanie, jak identyfikować podejrzane transakcje. Drugim pytaniem jest, jak przeciwdziałać praniu brudnych pieniędzy. Celem tejże pracy jest: określenie zakresu pojęciowego, a także międzynarodowej definicji procesu, jakim jest pranie brudnych pieniędzy, zdefiniowanie źródeł zagrożenia dla systemów finansowo-gospodarczych państw, omówienie kompleksowych działań operacyjnych w ramach przeciwdziałania procesowi, realizacja przedstawionych zagadnień, tworzenie strategii przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy w ING Banku Śląskim S.A. (zapobieganie i wykrywanie przypadków prania brudnych pieniędzy). Ważnym aspektem przeciwdziałania praniu pieniędzy jest obowiązek zachowania tajemnicy bankowej, a także ujawniania informacji niezbędnych w trwającym śledztwie w tej sprawie. Udzielenie tak ważnych informacji nie powoduje naruszenia żadnych z ograniczeń związanych z polityką bezpieczeństwa informacji.
Methods of preventing money laundering on the example of ING Bank Śląski S.A.
Keywords: banki; szara strefa; hakerstwo; brudne pieniądze; pranie brudnych pieniędzy