Systemy wczesnego ostrzegania w identyfikacji upadłości przedsiębiorstw notowanych na GPW na przykładzie Grupy Kapitałowej Mostostal Zabrze Holding S.A. - Marszałek, Sabina (My University, 2010)
Celem mojej pracy jest przedstawienie systemów wczesnego ostrzegania przedsiębiorstw przed bankructwem, skonstruowanych przy wykorzystaniu wielowymiarowej analizy dyskryminacyjnej oraz ich prezentacja na przykładzie spółki notowanej na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Niniejsza praca przedstawia problem upadłości przedsiębiorstw oraz systemy wczesnego ostrzegania w ich identyfikacji. Uwieńczeniem pracy są wnioski, które nasuwają się po zaprezentowaniu tematu i dokonanej analizie spółki. Niniejsza praca zawiera również załączniki, które przedstawiają tabelaryczne podsumowanie modeli systemów wczesnego ostrzegania wykorzystanych w pracy, wskaźniki finansowe zastosowane w części praktycznej oraz sprawozdania finansowe Grupy Kapitałowej Mostostal Zabrze Holding S.A. z okresu 2000-2009, które stanowiły fundamentalną bazę informacji w niniejszej analizie. Dokonana przeze mnie próba zbadania kondycji finansowej grupy kapitałowej Mostostal Zabrze Holding S.A. pod kątem systemów wczesnego ostrzegania i ich identyfikacji w upadłości przedsiębiorstw, odsłania funkcjonowanie przedsiębiorstwa podczas poważnych kłopotów finansowych, jej walkę o utrzymanie się na rynku oraz sam fakt zjawiska upadłości. Przeprowadzona analiza potwierdza, że wykorzystane w części praktycznej modele są w stanie informować o nadchodzących kłopotach finansowych.
Early warning systems used for identification of enterprises in the stage of insolvency, presented on the example of Mostostal Zabrze Holding listed on the Warsaw Stock Exchange
Keywords: przedsiębiorstwo; zarządzanie finansami; upadłość; system wczesnego ostrzegania; giełda papierów wartościowych; spółki giełdowe; kondycja finansowa przedsiębiorstwa