Warunki i stosunki pracy jako problem zarządzania zasobami ludzkimi - Binda, Klaudia (My University, 2009)
Celem pracy jest dokonanie oceny warunków i stosunków pracy między pracownikami oraz między pracownikami a pracodawcą w firmie Hasan – Pol, jak również wskazanie nowych rozwiązań w celu polepszenia dotychczasowych warunków i stosunków pracy w organizacji poprzez wypowiedzi pracodawców i pracobiorców. Do opracowania oceny warunków i stosunków pracy między pracodawcą a pracownikami oraz pomiędzy pracownikami posłużono się technika ankiety. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział przedstawia najważniejsze informacje o zarządzaniu zasobami ludzkimi, czyli podstawowe terminy i pojęcia, filozofię i uwarunkowania zarządzanie zasobami ludzkimi oraz działania z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi. Drugi rozdział zawiera warunki i stosunki pracy w organizacji, który jest podzielony na podrozdziały takie jak: pojęcie oraz znaczenie warunków i stosunków pracy w organizacji, kształtowanie treści pracy, zbiorowe stosunki pracy oraz bezpieczeństwo i higiena pracy. W rozdziale trzecim omówiono pojęcie zarządzania warunkami i stosunkami na przykładzie firmy Hasan – Pol. Rozdział trzeci przedstawia: założenia własnych badań, charakterystykę miejsca badań oraz wyniki badań przeprowadzonych w firmie Hasan – Pol. Do pracy dołączono dwa załączniki. Pierwszy załącznik zawiera pytania ankietowe dla pracobiorców, drugi pytania ankietowe dla pracodawcy.
Working conditions and labour relations as a problem of human resource management
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; stosunek pracy; warunki pracy