Fundusze strukturalne jako narzędzie polityki regionalnej Unii Europejskiej wspierające działania gmin na przykładzie miasta Chorzów - Kapsa Karolina (My University, 2007)
Niniejsza praca magisterska omawia zagadnienie Funduszy Strukturalnych jako narzędzi polityki regionalnej Unii Europejskiej wspierających działania gmin. Praca oparta została w większości na polskiej literaturze oraz na polskich opracowaniach tematycznych z lat 1998 do 2006. Głównym celem pracy magisterskiej było ukazanie struktur oraz narzędzi, jakie wykorzystywane są w polityce regionalnej Unii Europejskiej. Nawiązując do systemu Unii Europejskiej została przedstawiona droga przemian i rozwoju polskiej polityki regionalnej oraz funkcjonowanie Funduszy Strukturalnych. Fundusze te po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej stały się źródłem finansowania wielu inwestycji, które są priorytetowe a zarazem wpływają na polepszenie sytuacji społeczno-gospodarczej gmin. Praca magisterska jest odpowiedzią na postawione pytania badawcze: 1. Czym charakteryzuje się polityka regionalna Unii Europejskiej, – jakie są jej główne cele, instrumenty i zasady? 2. Jaki wpływ na rozwój regionów miały Fundusze Strukturalne? 3. W jaki sposób efektywnie pozyskać środki z Funduszy Strukturalnych?
Structural Funds as an instrument of the Regional Politic of European Union - example of Chorzów city
Keywords: polityka regionalna UE; inicjatywy Wspólnotowe z zakresie polityki regionalnej; fundusze unijne; rozwój regionalny Polski; program ZPORR; miasto Chorzów