Bezrobocie w kontekście patologii rodzinnej - studium badawcze na przykładzie mieszkańców Tarnowa i okolic - Nowakowska Renata (My University, 2017)
Niniejsza praca dotyczy bezrobocia jako elementu patologii rodzinnej oraz tego jak mieszkańcy Tarnowa i okolic do niego podchodzą. Nasuwają się tu następujące pytania: 1. Czy bezrobocie jest katastrofą życiową? 2. Czy bezrobocie staje się czynnikiem wpływającym na wzrost patologii rodzinnej? 3. Jakich konsekwencji bezrobocia doświadczamy w swoim życiu osobistym i rodzinnym oraz u kogo, w jakich instytucjach znajdują oparcie? W celu uzyskania odpowiedzi przyjęłam następujące hipotezy: 1. brak pracy wpływa nie tylko na pogorszenie warunków bytowych bezrobotnego, ale również oddziałuje na całą sferę psychiczną, 2. do najgorszych skutków bezrobocia można zaliczyć utratę chęci do życia, podatność na wchodzenie w konflikt z prawem oraz ubożenie rodzin i ich dezintegracja, a także przyzwolenie na wyzysk, złe traktowanie w pracy oraz niskie zarobki, 3. bezrobotni mogą liczyć na pomoc i wsparcie głównie ze strony rodziny oraz kręgu znajomych i przyjaciół. Treść pracy została zawarta w trzech częściach. W rozdziale pierwszym przedstawiłam rodzinę jako fundament społeczeństwa jej funkcje oraz oddziaływania społeczno-wychowawcze. Następnie krótko opisałam dezorganizacje życia rodziny. W rozdziale drugim z kolei przedstawiłam ogólne pojęcia i przyczyny bezrobocia, jego klasyfikację oraz skutki i koszty tego zjawiska. Krótko także opisałam wpływ bezrobocia na funkcjonowanie rodziny ich członków a także cele i formy walki z bezrobociem. Rozdział trzeci natomiast dotyczy metodologii badań własnych. Opisana została tu metoda badawcza oraz grupa badanych osób. Rozdział ten pokazuje także poziom ogólnej wiedzy na temat bezrobocia, przyczyn utrzymywania się tego zjawiska ich źródła oraz konsekwencje i skutki. Praca ta ukazuje nam niszczące skutki bezrobocia nie tylko dla samych bezrobotnych ale szczególnie dla ich rodzin.
Unemployment as a part of family pathology - case study about the example of the residents of Tarnów and the surrounding area
Keywords: bezrobocie; patologia rodzinna; rodzina; przeciwdziałanie bezrobociu