Teoria strumieniowości rozwoju gospodarczego na przykładzie cywilizacji starożytnych - Bobusia Jakub (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest sformułowanie teorii strumieniowości rozwoju gospodarczego cywilizacji starożytnych oraz jej zweryfikowanie w oparciu o syntetyczny opis wyselekcjonowanych jednostek. Do podjęcia prac nad tym tematem skłoniły autora zainteresowanie zamierzchłymi czasami, w których to kształtował się dorobek ludzkości, przyczyniło się również do tego przekonanie, iż aby należycie poznać naturę obecnie mających miejsce wydarzeń i zrozumieć zachodzące procesy należy sięgnąć do źródła i poznać je od podstaw. W pracy w sposób syntetyczny opisano wybrane cywilizacje z wyodrębnieniem kluczowych elementów, które determinowały rozwój gospodarczy oraz były składowymi teorii strumieniowości.
The Stream theory of the economic development based in antique time period
Keywords: teoria strumieniowości; cywilizacje starożytne; rozwój gospodarczy; punkty źródłowe; formacja koryta; dopływ innowacyjny