Rozwój gospodarki w gminie Szczurowa na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Szczurowej - Rębacz, Marcin (My University, 2009)
Tematem który będziemy poruszać jest „Rozwój gospodarki w gminie Szczurowa na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Szczurowej”. Sama gmina Szczurowa jest położona w województwie małopolskim, w powiecie brzeskim. Obszar, na którym znajduje się wieś Szczurowa, jak również sąsiadujące z nią miejscowości, charakteryzuje się małym zróżnicowaniem terenu, czego skutkiem było nastawienie się mieszkańców gminy na gospodarkę rolną i zwierzęcą. Nie jest to jednak jedyny sposób utrzymania mieszkańców. Część z nich znalazła zatrudnienie w miastach takich jak Kraków i Tarnów, z którymi ze względu na położenie gminy jest łatwy i szybki kontakt komunikacyjny. Ponadto na terenie gminy znajdują się również przedsiębiorstwa, zatrudniające pewną grupę mieszkańców, w większości są to przedsiębiorstwa zajmujące się handlem, transportem, są jednak również przedsiębiorstwa zajmujące się innym rodzajem działalności. Większość przedsiębiorstw znajdujących się na terenie gminy stanowią przedsiębiorstwa, które możemy zaliczyć do grupy tak zwanych mikro przedsiębiorstw, ale są też przedsiębiorstwa, które zaliczyć możemy do przedsiębiorstw małych oraz średnich. Niestety liczba przedsiębiorstw, znajdujących się na terenie gminy, świadczy o tym, iż gmina nie należy do obszarów uprzemysłowionych a jej mieszkańcy nadal podejmują działalność rolniczą oraz szukają zatrudnienia w miastach. Poruszając temat rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw na terenie gminy Szczurowa nasuwają się następujące hipotezy:1.Źródłem finansowania są głównie własne środki przedsiębiorstw, co świadczy o chęci podejmowania ryzyka jak również trudnościach z uzyskaniem wsparcia z innych źródeł. 2.Sektor małych i średnich przedsiębiorstw ma znaczny wpływ na rozwój gospodarki gminy. 3.Przedsiębiorstwa małe, średnie podejmują działalność na terenie gminy Szczurowa w takich dziedzinach jak transport, komunikacja, handel oraz usługi.
The development of economy in Szczurowa Community on the example of Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska in Szczurowa
Keywords: gmina; małe i średnie przedsiębiorstwa; mleczarstwo