Ograniczanie wypadkowości w procesie produkcji na przykładzie PZL Mielec - Pulak, Rafał (My University, 2012)
W poniższej pracy licencjackiej przedstawiono problematykę wypadków przy pracy oraz sposoby ich ograniczenia na przykładzie konkretnego przedsiębiorstwa. Problem ryzyka zawodowego dotyka każdego w mniejszym lub większym stopniu w zależności od stanowiska i rodzaju pracy. Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia jest podstawowym zadaniem i priorytetem dla nowoczesnych i rozwijających się przedsiębiorstw produkcyjnych. System ochrony pracownika wykreował niezbędny element każdego przedsiębiorstwa jakim jest służba BHP. Działania służby BHP powinny być szybkie i innowacyjne. Muszą nadążać za rozwojem techniki, która w ówczesnych czasach nabiera coraz większego rozmachu. Jedynie taka postawa w działaniach umożliwi sprawne przeprowadzenie działań zapobiegawczych przed wypadkami. Celem pracy jest określenie istoty wypadków przy pracy, ich analiza oraz sposoby ich zapobiegania w wybranym przedsiębiorstwie. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale dokonano teoretycznej charakterystyki wypadku, ich rodzaje oraz określenie okoliczności. Zawiera on także dane statystyczne ukazujące główne przyczyny oraz ilość wypadków w Polsce na przestrzeni ostatnich lat. Drugi rozdział zawiera analizę warunków pracy jakie panują w zakładach oraz opis szkodliwych czynników jakie występują między innymi w przemyśle lotniczym. Trzeci rozdział obrazuje zagrożenia z jakimi może się spotkać monter lotniczy, jego uprawnienia i zadania. Zawiera także istotne czynniki wpływające na ograniczenie wypadkowości na tym stanowisku. W podanej pracy została użyta literatura z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, informacje zamieszczone na stronach internetowych oraz materiały wewnętrzne PZL Mielec Sp. z o. o.
Accident reduction in the process of production. A case study of PZL Mielec
Keywords: warunki pracy; wypadki przy pracy; ocena ryzyka zawodowego; system zarządzania BHP; przemysł lotniczy