Rola komunikacji w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie firmy HPSP" Gorzków" - Zaczek Łukasz (My University, 2008)
Zarządzanie zasobami ludzkimi to metoda kierowania najcenniejszym z kapitałów każdej organizacji - ludźmi. Pracownicy informowani o głównych celach, zagrożeniach czy problemach jakie dane przedsiębiorstwo napotyka czują się dowartościowani oraz bardziej zjednoczeni z organizacją, co w znacznym stopniu wpływa na jakość wykonywanej przez nich pracy. Skuteczna komunikacja jest niezwykle istotnym elementem w procesie zarządzania zasobami ludzkimi. Często napotyka na różnego rodzaju bariery prowadzące do zniekształcenia treści dlatego musi składać się w równym stopniu z przekazywania informacji jak i zrozumienia ich. Bardzo cenna w tym procesie jest również umiejętność słuchania i koncentracji, a także próba przezwyciężania pojawiających się barier poprzez: opanowanie reakcji emocjonalnych, które mogą onieśmielać czy nawet oburzać innych członków zespołu zmniejszając wzajemne zaufanie oraz utrudniać budowanie przyjaznej atmosfery; jasnym i zwięzłym formułowaniu komunikatów. Celem niniejszej pracy jest analiza roli komunikacji w realizacji celów zarządzania zasobami ludzkimi.
The role of communication in human resources management in the company HPSP „Gorzków”
Keywords: kierowanie ludźmi w organizacji; zarządzanie zasobami ludzkimi; komunikacja społeczna w organizacji; bariery w procesie komunikacji; HPSP "Gorzków"