Sprawozdawczość finansowa jednostek budżetowych na podstawie Urzędu Gminy w Czarnym Dunajcu - Szymusiak, Marcin (My University, 2012)
Głównym celem sprawozdań finansowych jest dostarczenie osobom zarządzającym wiedzy pozwalającej na podejmowanie bardziej trafnych decyzji dotyczących wykorzystania posiadanych środków gospodarczych. Jest to współczesne podejście do rachunkowości, które obejmuje identyfikacje, pomiar, przetwarzanie i przekazywanie informacji o wynikach działalności gminy jako grupy kapitałowej, na przykładzie Gminy Czarny Dunajec, gdzie na podstawie bilansu i rachunku zysków i strat za rok 2009 przeprowadzono sprawozdanie finansowe.

The main objective is to provide financial reports to the managers to broaden the knowledge necessary to make more precise decisions about use of their economic resources. It is a modern approach to accounting, which includes the identification, measurement, processing and transmission of information about the activities of the municipality as a group, for example, the parish Czarny Dunajec, where based on the balance sheet and profit and loss accounts for 2009, financial report was prepared.
Financial reporting of budgetary units under Municipal Office in Czarny Dunajec
Keywords: bilans; rachunek zysków i strat; sprawozdanie finansowe; budżet; gmina; balance sheet; profit and loss accounts; budget; community