Problemy zarządzania ryzykiem kredytowym w aspekcie przedsięwzięć inwestycyjnych klienta korporacyjnego na przykładzie Banku PKP BP S.A. - Cegielska Bogumiła (My University, 2003)
Kredytowanie jest jednym z podstawowych rodzajów działalności bankowej. Prowadzenie tej działalności łączy się ze szczególnie dużym ryzykiem dla banku. W warunkach polskich ryzyko to jest szczególne jaskrawo widoczne w związku z niestabilnością polskiego rynku oraz bardzo powszechnymi zatorami płatniczym. Wyrazem tego jest występowanie kredytów trudnych i straconych. Dlatego też duże znaczenie ma podejmowanie przez bank działań, które zmierzają do zminimalizowania tego rodzaju ryzyka. Zarówno w Polsce, jak i na świecie skala podejmowanych inwestycji przekracza z reguły kapitały własne inwestora, kredyt bankowy jest więc naturalnym źródłem finansowania projektów inwestycyjnych. Banki, udzielając kredytów inwestycyjnych, biorą na siebie odpowiedzialność za trafność i efektywność realizowanego projektu inwestycyjnego. Celem pracy jest przedstawienie problematyki związanej z działalnością banku w zakresie ryzyka kredytowego, także możliwości zabezpieczenia się banku przed skutkami tego ryzyka. Scharakteryzowano pojęcia kredytu, ryzyka kredytowego, jego rodzaje, główne przyczyny oraz skutki oraz przedstawiono prawne formy zabezpieczenia kredytów stosowane współcześnie przez banki. Zaprezentowano istotę przedsięwzięcia inwestycyjnego oraz metody oceny efektywności inwestycji. Dokonano oceny zdolności kredytowej i ryzyka kredytowego w aspekcie przedsięwzięcia inwestycyjnego na podstawie metodyki banku PKO BP S.A. Przedstawiono analizę wniosku o kredyt inwestycyjny klienta korporacyjnego banku PKO BP S.A. oraz oceniono ryzyko kredytowe ponoszone przez bank przy kredytowaniu tego przedsięwzięcia inwestycyjnego.
Keywords: finanse; bankowość; kredyt; ryzyko kredytowe; zabezpieczenie kredytu; efektywność inwestycji; zdolność kredytowa; ryzyko banku