Bankowość elektroniczna i karty płatnicze nowoczesnymi narzędziami współczesnych banków - Sadowska Anna (My University, 2003)
Współczesny system bankowy jest jednym z bardziej aktywnych obszarów występowania innowacji finansowych. Banki zaczęły oferować klientom różnorodną paletę produktów bankowych, w tym kart płatniczych, które stają się coraz bardziej rozpowszechnioną formą rozliczeń pieniężnych na świecie. Posługiwanie się kartą płatniczą zastępuje płatności gotówkowe, zwiększa wygodę i bezpieczeństwo rozliczeń, które mogą być przeprowadzane przez całą dobę i na kredyt. Celem mojej pracy magisterskiej jest wykazanie, że rewolucja teleinformatyczna ostatniej dekady znacząco wpływa na poszerzenie oferty banków, stwarzając możliwość powstania zupełnie nowych jakościowo, atrakcyjnych produktów istotnie wykorzystujących metody bankowości elektronicznej i pozwalających klientom banków dużo efektywniej zarządzać swoimi pieniędzmi. Tradycyjna forma komunikacji banku z klientem nie zaspakajała ich potrzeb oraz stała się dla niektórych klientów niewygodna. Funkcjonowanie polskich banków w dynamicznie zmieniających się warunkach rynku finansowego powoduje, że podlegają one szybkim przeobrażeniom zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Wprowadzenie nowych technologii w bankowości wpływa na wzrost efektywności działania banków.
Keywords: bankowość elektroniczna; EDI - Elektroniczna Wymiana Danych; bezpieczeństwo w bankowości elektronicznej; karty płatnicze; usługi bankowości elektronicznej; produkty bankowe; MultiCash PRO