Działalność inwestycyjna w jednostce samorządu terytorialnego - Pelczar, Karolina (My University, 2008)
Niniejsza praca składa się z dwóch części: teoretyczno – metodycznej i empirycznej i jest podzielona na cztery rozdziały. Celem jej jest przedstawienie zakresu, istoty oraz specyfiki działalności inwestycyjnej realizowanej przez gminę jako podstawową jednostkę samorządu terytorialnego w Polsce. W części empirycznej pracy tak zdefiniowany cel realizowano dokonując analizy działalności inwestycyjnej prowadzonej na terenie Gminy Miasta Tarnowa w latach 2002 – 2006. Rozdział pierwszy poświęcony jest zagadnieniom samorządu terytorialnego ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia, istoty oraz genezy jego powstania. Przedstawiono również podstawowe kompetencje i zadania przez niego realizowane oraz podstawy prawne jego funkcjonowania. Rozdział pierwszy zamyka charakterystyka obowiązującego obecnie modelu samorządu terytorialnego w Polsce. Rozdział drugi identyfikuje inwestycje jako determinantę rozwoju samorządu terytorialnego. Podjęto próbę zdefiniowania jego pojęcia, wyszczególnienia cech charakterystycznych oraz rodzajów. Zwrócono również uwagę na inwestycje samorządowe realizowane w ramach jednostek samorządu terytorialnego i źródła ich finansowania. W rozdziale trzecim zaprezentowano ogólną charakterystykę Gminy Miasta Tarnowa jako obiektu badań empirycznych, uwzględniając jej infrastrukturę miejską oraz cele społeczno – gospodarcze miasta. Rozdział czwarty koncentruje się na analizie działalności inwestycyjnej w badanej jednostce samorządu terytorialnego. Zaprezentowano analizę struktury dochodów i wydatków budżetowych Gminy oraz omówiono najważniejsze przedsięwzięcia inwestycyjne realizowane w czterech dominujących działach klasyfikacji budżetowej. Przedstawiono również główne źródła finansowania inwestycji oraz określono perspektywy finansowania działań inwestycyjnych w przyszłości oraz ich zakres rzeczowy.
Investment activity in the unit of a territorial self-government
Keywords: samorząd terytorialny; inwestycje gminne; finansowanie inwestycji w gminie