Rola i Zadania Inspekcji Sanitarnej w systemie zarządzania kryzysowego na przykładzie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Sączu - Kusion, Violetta (My University, 2013)
Zasadniczym tematem pracy jest zarządzanie kryzysowe, a przede wszystkim rola i zadania Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Sączu, w tym zakresie. Przed omówieniem istoty zagadnienia dotyczącego zarządzania kryzysowego przedstawiono podstawowe aspekty terminu bezpieczeństwo, zagrożenia bezpieczeństwa. W rozdziale pierwszym przedstawiono zagadnienia sytuacji kryzysowej, istoty zarządzania kryzysowego, niektóre zasadnicze pojęcia oraz podstawy prawne, źródła, przesłanki i fazy sytuacji kryzysowej. W tymże rozdziale omówiono struktury zarządzania kryzysowego w Polsce. Kolejny rozdział poświęcony został roli Inspekcji Sanitarnej w systemie zarządzania kryzysowego, a w szczególności ochrony zdrowia publicznego w tym aspekcie. W ostatnim rozdziale pracy przedstawiono działania PSSE w systemie zarządzania kryzysowego w zakresie ochrony zdrowia w powiecie nowosądeckim. Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Nowym Sączu jako organ PIS na szczeblu lokalnym obejmującym Miasto Nowy Sącz i powiat nowosądecki podejmuje szereg działań mających na celu zdobywanie zaufania społecznego, przekonywaniu do stosowania szczepień ochronnych, odpowiednich stylów życia czy zachowań zdrowotnych a także stworzenia takich procedur i systemów, nie tylko na wypadek zdarzeń kryzysowych, aby każdy mógł żyć i pracować bezpiecznie. Taką służebną rolę pełniła, pełni i będzie pełnić nie tylko Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Sączu, ale cała Państwowa Inspekcja Sanitarna.
The role and tasks of Sanitary Inspection in the crisis management system using District Sanitary-Epidemiological Station in Nowy Sącz as a case study.
Keywords: zarządzanie w kryzysie; sytuacje kryzysowe; prawo; zdrowie publiczne