Ewolucja konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych w Polsce w latach 1992 - 2002 - Potoczek Monika (My University, 2005)
Celem pracy jest prezentacja ewolucji konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych w latach 1992– 2002. Przedstawiono podatek jako podstawowe narzędzie polityki fiskalnej państwa oraz dokonano charakterystyki podatku dochodowego od osób fizycznych w latach 1992 – 2002. Opisano ulgi systemowe w podatku dochodowym od osób fizycznych w Polsce oraz dokonano oceny konstrukcji prawnej podatku dochodowego od osób fizycznych z punktu widzenia wydajności fiskalnej i efektywności ulg i zwolnień.
Keywords: polityka fiskalna państwa; podatek; podatek dochodowy od osób fizycznych; przychód; zwolnienia od podatku; stawki podatkowe; technika podatkowa; koszt uzyskania przychodu