Pozycjonowanie stron www Algorytm PageRank - Kamińska, Anna (My University, 2006)
Głównym celem pracy jest analiza działania i wpływu jednego z algorytmów odpowiedzialnych za pozycję stron w wyszukiwarkach internetowych algorytmu Page Rank. Starano się udowodnić że jego działanie ma zasadniczy wpływ na to co dostaniemy w wyniku wyszukiwania odpowiedzi na zapytanie zadane przez użytkownika. Ponieważ jest on ciągle udoskonalany i modyfikowany (głównie w celu zoptymalizowania wyników wyszukiwania, w taki sposób aby użytkownik był zadowolony) jego obecna wersja jest jedną z najzacieklej strzeżonych tajemnic firmy Google. Dlatego też rozważania oparto na jego pierwotnej wersji, publicznie udostępnionej przez jego twórców. Ponieważ działanie algorytmu Page Rank jest ściśle powiązane z wiedzą z zakresu wyszukiwania i pozycjonowania pokrótce przybliżono historię i pozycję wyszukiwarek na rynku polskim i światowym (rozdział pierwszy) jak i zasady funkcjonowania, pozycjonowania i budowy wyszukiwarek (rozdział II). Dodatkowo, w rozdziale III można zapoznać się bliżej z wyszukiwarką Google, która jest niekwestionowanym liderem na rynku (rozdział IV).
Web positioning. Page Rank algorithm
Keywords: wyszukiwarki internetowe; Google; pozycjonowanie