Kredyt hipoteczny - ryzyko kredytowe od strony klienta - Kurzeja, Beata (My University, 2011)
Praca ma na celu ukazanie krok po kroku w jaki sposób można uzyskać kredyt hipoteczny i jakie to niesie ze sobą konsekwencje. W ciągu ostatnich lat banki udzieliły już ponad milion trzysta tysięcy kredytów hipotecznych. W mieszkaniach i domach zbudowanych dzięki tym kredytom mieszka około czterech milionów ludzi. Ponad milion osób poważnie myśli o kolejnych kredytach tego typu. Większość odkłada realizację swoich planów na później, ciągle wysokie ceny nowych mieszkań i przerastający możliwości znacznej części obywateli koszt spłat kredytów zmuszają ich do czekania na poprawę sytuacji. Większość osób zaciągając kredyt hipoteczny robi to bez żadnego entuzjazmu, po prostu nie ma innej możliwości wejścia w posiadanie własnego mieszkania. Spłata kredytu przez prawie całe dorosłe życie jest poważnym obciążeniem, według kredytobiorców jest jednak najkorzystniejszym wyjściem niż np. mieszkanie przez całe życie w wynajętych mieszkaniach.
Mortgage loan: a credit risk from client's perspective
Keywords: ryzyko kredytowe; konsument; zachowania konsumentów; kredyt hipoteczny; kredyt bankowy