Analiza kosztów pracy przedsiębiorstwa PZRI S.A. w Krakowie - Giza Paweł (My University, 2005)
Historia wolnego rynku w Polsce dowodzi, że tylko najlepiej zarządzane przedsiębiorstwa, dysponujące odpowiednim zapleczem oraz pomysłami, mogą odnosić sukcesy na rynku. Niemniej jednak największym motorem rozwoju firmy są dwa elementy – odpowiednia organizacja pracy i ludzie, którzy powinni to zagwarantować. W gospodarce rynkowej to kadra determinuje sukces dobrze prosperującej firmy. Większość podmiotów gospodarczych na rynku boryka się z problemem stosowania odpowiednich systemów wynagrodzeń. W ciągu ostatnich lat zmieniały się oczekiwania i aspiracje pracowników, przy czym brakowało wiedzy, doświadczenia i wzorców do naśladowania. Obecna sytuacja stała się łatwiejsza, pojawiły się już sprawdzone modele zarządzania w Polskich firmach, jest coraz więcej firm doradczych, istnieje znacznie łatwiejszy dostęp do literatury i informacji. Niniejsza praca ma na celu pokazanie jak kształtowały się koszty pracy w Przedsiębiorstwie Zmechanizowanych Robót Inżynieryjnych S.A. w Krakowie w latach 1999 do 2004 i jaki wpływ miały na wynik finansowy przedsiębiorstwa. Przedstawiono genezy pojęcia kosztów pracy, ich klasyfikacje oraz czynniki determinujące ich wielkość w firmie. Ponadto przedstawiono społeczno-ekonomiczną treść kosztów pracy. Zamieszczono podział kosztów pracy oraz omówiono strukturę funduszu wynagrodzeń w zakresie formy i funkcji wynagradzania pracowników. Scharakteryzowano również elementy pozapłacowe kosztów pracy. Przedstawiono Przedsiębiorstwo Zmechanizowanych Robót Inżynieryjnych S.A., historię oraz przedmiot działalności firmy a także strukturę i wielkość zatrudnienia. Zaprezentowano badanie kosztów pracy za lata 1999 do 2004. Przedstawiono ich strukturę, podział klasyfikacyjny oraz zmiany w czasie. W celu przeprowadzenia dokładnej analizy wykorzystano szereg mierników syntetycznych, odnoszących się do wybranych wielkości ekonomicznych firmy.
Keywords: przedsiębiorstwo; koszty pracy; klasyfikacja kosztów; wynagradzanie; płacowe koszty pracy; pozapłacowe koszty pracy; wynik finansowy